Even geduld a.u.b.

Wachtrijtheorie en Simulatie

Dr. Ivo Adan

Wachtrijtheorie

In het dagelijks leven hebben we vaak te maken met wachten, bijvoorbeeld bij de kassa in de supermarkt, voor het downloaden van een file op het internet en voor stoplichten.
En wachten vinden we meestal niet prettig. Om het wachten te verkorten zijn aanpassingen nodig zoals extra kassa's, een snellere Internetverbinding en een betere stoplichtafstelling.

Maar is een extra kassa voldoende of zijn er meer nodig?
Wat is het effect van een snellere Internetverbinding?
Hoe vind je een betere stoplichtafstelling?
Een antwoord op deze vragen kan worden gegeven met behulp van wiskundige modellen die wachtrijsituaties beschrijven: wachtrijmodellen.


Computersimulatie  

Bij het bestuderen van wachtrijmodellen speelt de kansrekening een belangrijke rol, want wachten wordt juist veroorzaakt door toevallige schommelingen in aankomsttijden en bedieningstijden. Maar kansrekening is meestal lastig. De computer biedt nieuwe mogelijkheden om ons te helpen wachtrijsituaties te begrijpen. Bij computersimulatie wordt een wachtrijsituatie nagespeeld op de computer en kunnen resultaten op heldere wijze op het scherm worden getoond.


Masterclass

In de Masterclass Wachtrijtheorie en Simulatie laat dr. Ivo Adan zien hoe je wachtrijsituaties kunt modelleren en wachttijden kunt berekenen. Daarnaast zal hij het gebruik van computersimulatie demonstreren. Een belangrijk deel van het college zal bestaan uit het zelf experimenteren met computersimulaties van wachtrijen.Programma Masterclass

09:30 Ontvangst met koffie en thee
10:00  Deel 1
11:00  Koffie en thee
11:15  Deel 2
12:30 Lunch
13:30 Deel 3
14:45 Koffie en thee
15:00  Deel 4
16:00 Einde
 
Wanneer?  Vrijdag, 14 maart 2003
Waar? Technische Universiteit Eindhoven 
Voor wie? Leerlingen van de bovenbouw van het VWO 
Kosten? Geen