3. Hoe krijg ik een EPS plaatje in mijn LaTeX document?

Op deze vraag kunnen heel veel antwoorden gegeven worden. Er zijn diverse manieren om plaatjes in een LaTeX bestand te embedden. We kunnen denken aan commando's als epsfbox en epsfig. De afgelopen jaren is LaTeX echter sterk verbeterd en zijn er nieuwe commando's ontwikkeld, ook voor het importeren van plaatjes. We willen iedereen dan ook aanraden om de volgende aanwijzingen op te volgen. Alleen als deze aanwijzingen opgevolgd worden, zal het mogelijk blijken om een PDF bestand te maken van een LaTeX bestand zonder de plaatjes kwijt te raken.

Het commando dat gebruikt dient te worden heet \includegraphics en maakt onderdeel uit van het package graphicx. Dat laatste betekent dat de header van het LaTeX document de volgende regel dient te bevatten:

\usepackage{graphicx}
De syntax van het commando \includegraphics is als volgt:
\includegraphics[opties]{plaatje}

Opties:

width=n Geeft de breedte aan van het plaatje. n is een getal met daarachter een lengte-eenheid, bv. 8cm. De hoogte zal automatisch aangepast worden, tenzij apart opgegeven.
height=n Geeft de hoogte aan van het plaatje. n is een getal met daarachter een lengte-eenheid, bv. 5cm. De breedte zal automatisch aangepast worden, tenzij apart opgegeven.
angle=n Roteert het plaatje tegen de wijzers van de klok in. n is het aantal graden dat het plaatje gedraaid dient te orden.

Belangrijk

plaatje staat voor de bestandsnaam van het EPS plaatje zonder extensie! Indien er namelijk een PDF bestand gemaakt wordt van het document, zal automatisch een plaatje met een andere extensie gezocht worden.
Nog een opmerking: het gebruik van \includegraphics is voor de rest precies gelijk aan wat de meesten van jullie gewend zijn. Het kan bijvoorbeeld no steeds binnen een figure environment gebruikt worden. Hieronder staat voorbeeldcode waarmee een plaatje grafiek.eps in het LaTeX document gebruikt kan worden:
\begin{figure}[ht]
 \centerline{\includegraphics[angle=270,width=13cm]{grafiek}}
 \caption{De grafieken van sin($x$) en cos($x$)}
 \label{sincos}
\end{figure}
Zoals eerder vermeld, dient wel in de header van het LaTeX document de regel
\usepackage{graphicx}
gezet te worden.
Terug naar de inhoudsopgave