Hysterie bij de politie

In de hysterie over verdachte pakketjes een nieuwe episode (2011-01-03). De NOS meldt
Een vrouw had de Duitse politie gebeld omdat ze een man had gezien die zich verdacht gedroeg. De man verliet de trein. Vermoed werd dat hij iets had achtergelaten.
Aha, dus geen pakketje in zicht, laat staan een verdacht pakketje, maar er is iemand die vermoedt dat er misschien iets is.
Er was een melding vanuit de trein aan de Duitse politie. Die heeft contact opgenomen met de KLPD. De politie heeft op grond van de gegevens die zij hadden de conclusie getrokken om de trein tot stilstand te brengen.
Voor alle zekerheid neemt de politie aan dat dit denkbeeldige verdachte pakketje de explosieve kracht van een zeer zware bom heeft.
Langs het spoor werden ook drie boerderijen ontruimd. De bewoners werden tijdelijk elders ondergebracht.
Zoals te verwachten heeft de politie veel overlast veroorzaakt, en niets gevonden. Het KLPD doorzocht de trein, die onderweg was van Berlijn/Frankfurt naar Schiphol, van vroeg in de avond tot middernacht. Zo'n 80 agenten werden bij het onderzoek in de trein ingezet, onder wie negen bomexperts. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort werd stilgelegd en de volgende morgen weer hervat. De ruim driehonderd passagiers hebben uren gewacht en zijn uiteindelijk na registratie door de politie per bus naar Amersfoort gebracht. Wat het 'verdachte gedrag' van de treinreiziger precies inhield, is onbekend. De man was in Duitsland al uitgestapt.

nrc nrc(2) vk refdb trouw veenendaalsekrant KLPD