Gebruiksvoorbeeld 1 - RSA: sleutelpaar maken

Gebruiksvoorbeeld 1a - RSA-CRT: sleutelpaar maken

Gebruiksvoorbeeld 2 - RSA: versleutelen

Dit kunt u doen met een publieke sleutel (n en e) die u van iemand anders hebt gekregen, en aan wie u een geheim wilt versturen.

Gebruiksvoorbeeld 3 - RSA: ontsleutelen

Dit kunt u doen met uw eigen privésleutel (n en d), en met een geheimschrift dat door iemand anders met uw publieke sleutel versleuteld is.

Gebruiksvoorbeeld 3a - RSA-CRT: ontsleutelen

Dit kunt u doen met uw eigen privésleutel (p, q, dp en dq), en met een geheimschrift dat door iemand anders met uw publieke sleutel versleuteld is.

Gebruiksvoorbeeld 4 - RSA: handtekening maken

Dit kunt u doen met uw eigen privésleutel (in de vorm n en d), en met iedere tekst (die niet versleuteld is, anders weet u niet wat u tekent).

Gebruiksvoorbeeld 4a - RSA-CRT: handtekening maken

Dit kunt u doen met uw eigen privésleutel (in de vorm p, q, dp en dq), en met iedere tekst (die niet versleuteld is, anders weet u niet wat u tekent).

Gebruiksvoorbeeld 5 - RSA: handtekening controleren

Dit kunt u doen met een publieke sleutel (n en e) die u van iemand anders hebt gekregen, en van wie u een tekst met bijbehorende handtekening hebt gekregen.

Gebruiksvoorbeeld 6 - Diffie-Hellman: gedeeld geheim afspreken

Personen A en B willen een gezamenlijk geheim getal afspreken, bijvoorbeeld om daar een wachtwoord uit af te leiden. Maar het communicatiekanaal dat ze gebruiken is af te luisteren. Hoe kunnen ze dit oplossen?

Niet helemaal realistisch, voeren we in dit voorbeeld alle berekeningen uit in hetzelfde programma. Let erop dat elk van de personen A en B alleen zijn eigen privésleutel heeft gebruikt, en van de andere persoon alleen de publieke sleutel hoeft te weten.
Via het kladblok zijn de verschillende getallen desgewenst naar bestanden weg te schrijven.

Een realistischer variant van Diffie-Hellman

Het is realistischer om de acties van personen A en B op verschillende computers uit te voeren, door verschillende personen, en met een afluisteraar E die alle communicatie tussen A en B kan inzien (maar niet kan wijzigen). Dat kan als volgt.