Laatste updatedatum: 16 november 2002

OGO2.1 Het decoderen van geheimschrift (2R660)

OGO in de Volkskrant

Op 16 november 2002 heeft de volkskrant een halve pagina aan 'ons' OGO project gewijd. Jammer is dat het aantal instellingen dat doorzocht moest worden als 600 miljoen werd aangeduid. Voor deze opdracht met maar 1 plug in het plugbord waren dat er al 200 miljard. Bij meer pluggen liep dat nog sterk op. Zie de projectwijzer.

De door de Enigma gecodeerde tekst en het origineel

De te decoderen tekst luidde:

QMKTPMQGJDOYQOUUSHCNGIKYFQCCBMFETRLPKCJDEUAGLNDSLHMGS
AGCAAQMAULNKRWPMJTEWMNXCYKITFNMDBNOAAYAPLKKQIVLAFORSV
XFFZGBRGIESYMGGECUYRUYWLLXICXWLPLJSCVFMAMCESTZFJMKUHM
GMLKQAVSFMKUQPBVVOFPIPMUZSUIPCHTVGLDBSUOZMVSMCTYUQBGA
TYYXVBNDXJGAYTNZNRYNJXBESRVIZSGFTOGASGSOFKLEGNRJFUEFL
HVVXDOOXLSOYIBNYLXHRIOYPHHCZHWQXIDHJWYNRHJQBYUCFAPUNM
JKFIUFFOKOPZHBFFMPJNMLCXHNW

De originele tekst luidde:

diasXanXkommandantXhermannXklausXwettervorhersageXauf
heiterungXanXderXkuesteXvonXnorwegenXschwereXbewoelku
ngXundXnebelXanXdenXkuestenXschottlandsXundXirlandsXn
ehmenXsieXrouteXwestlichXvonXirlandXwegenXfeindlicher
XumtriebeXwirdXdieXbevorratungXaufXseeXstattXfindenXm
atroseXschnurXwirdXdrittenXgradesXgestraftXwegenXmiss
brauchXvonXstaatseigentum

De gebruikte rotoren waren beta 483. De reflector was B. De instelling was GOED en op het plugbord waren de O en de K met elkaar verbonden.

De Unite doet het weer

Om 10:15 heeft SARA gebeld. De Unite doet het weer.

Stroomstoring in Amsterdam.

Door een stroomstoring in Amsterdam is de Unite nu, om 8:55, nog niet beschikbaar. Bij SARA kan men niet aangeven wanneer de Unite weer beschikbaar zal zijn. Omdat de computer van hetzelfde type in het naastgelegen CWI al weer in de lucht is, verwacht ik dat het ten hoogste enige uren gaat duren voor de Unite weer in de lucht is.

Rotoren 6,7 en 8

Groep 2 vraagt: "Uit een van onze bronnen blijkt dat een van de zwakheden van de Duitse enigma-codering is dat er altijd gebruik wordt gemaakt van wiel 6,7 of 8. Houdt de tekst in de opdracht zich ook aan deze historische standaard?" Het antwoord hierop luidt nee, de rotoren 1 t/m 8 kunnen allemaal met gelijke kans gebruikt worden.

De Vigenere tekst en de decodering hiervan

De door middel van Vigenere gecodeerde graftekst luidde:

zagjxfxfmfbdfwefdxwbujhrvwwgzebgzzzbagkbmagxbzmqhwgenfwbcvwohwxkywobmlddnnxo kwwbmvxksotxkxwbmvxzdeubqfxddfmfdfalmvxocwgbdfhjxfwgzebgzzfvmjhlrntkrsklmzhb lgxqhcnjxfxihwyadwgengzxbzmfmyubsmbddfwbgwxidoxoddwfrerazskqnwmbjdxfmrtihcnl namtavxoyaxkzdlbqwxkkwobmalehwkkzetxkkegzezvsztkrageabefcswvrrrkfqpxzjmabgzl dvxkvwkaygdzflorhdzbfghfcvtadgffjrticwgjnwbbhcxkvwzluwkdndzlsztkdexkdfntdwkq djnduagadfmlsoxadjsfdfl

Deze tekst was gecodeerd met zstx. Verschuif dit woord 10 letters over het alfabet en je krijgt pijn. De gedecodeeerde tekst luidt:

ainmyneinniggeliefdevrouwedjamijahgeboreninachttienhondedddrieenzeventkgover ledendentwaalfdendecembernegentienhonderdeneenomyndjamijahmynroosvansaronhoe moetikumyneliefdeenhoogachtingbetuigendeheelewereldismydaartoetekleinzalikuo oitwbderzienalsereenlevenishiernamaalsljamgythansinhbjlidadyszyngywaartdcogo edenwerdzokcgtvuilgegooiddadeomikzaldenmoeieikenwegovergolgothanemenenuweert erugvindentotwederziens

Hoe ziet die Duitse tekst er uit?

Herhaaldelijk bereikt mij de vraag hoe de gecodeerde tekst er uit ziet. Dat staat in de wijzer. Umlauts worden door een extra e weergegeven. Een ringel s wordt door middel van ss geschreven. Spaties zijn een X. Er kunnen leestekens, spaties en regelovergangen in de originele tekst staan. Die moeten worden genegeerd. Er bestaat geen speciale behandeling van andere karakters, ihb. wordt CH niet al Q geschreven. De invoerfile bestaat uit hoofd en kleine letters, die, omdat de Enigma slechts 26 karakters kent, alle identiek behandeld moeten worden. De tekst kan met een willekeurig woord beginnen, conform voorschrift van het Duitse leger.

Een enigma mailing list speciaal voor ons!

Jim Gillogly heeft een mailing list opgezet waarnaar vragen en antwoorden over de Enigma gestuurd kunnen worden die dan weer naar alle andere geabonneerden gestuurd worden. Abonneren gaat door een mail met in subject en tekst Subscribe naar enigma-request@cryptogram.org te sturen. Vragen en discussie kunnen via het adres enigma@cryptogram.org verstuurd worden. Misbruik de lijst niet, door niet voldoende overdachte vragen te stellen. De taal te gebruiken op de mailing list is Engels. Met dank aan groep 6.

Pas op: files op de sgtt08 zijn zichtbaar

Op de sgtt08 staan de permissies van directories en files standaard op leesbaar voor anderen. Met het commando chmod kunnen de permissies restrictiever worden gemaakt om te voorkomen dat andere groepen inzage in de oplossing en programma's krijgen.

Format van de Vigenere tekst

De graftekst is in oud Nederlands en bevat louter kleine letters. Hoofdletters worden als kleine letters geschreven en spaties worden eenvoudig overgeslagen (dus niet vervangen door een X!). De graftekst is minder dan 1024 letters lang.

Spreekuur Unite en programmeertaaldeskundige

In tegenstelling tot wat in de wijzer staat vermeld, zal Mike Holenderski spreekuur houden op donderdagen van 12.30 tot 13.30 in HG6.73. Indien nodig zal hier een spreekuur op een ander moment aan toe worden gevoegd.

Van Pascal naar C

Jeroen Fokker heeft een handleiding C voor Pascal geschreven voor liefhebbers van de taal Pascal. Een locale copie is eveneens beschikbaar in pdf formaat en dvi formaat.

Gegevens over de Enigma

Hier staan de gegevens uit de projectwijzer over de Enigma. Deze gegevens zijn afkomstig van Andy Carlson die ook een elegante simulator op het web heeft staan.

rotor[1]="EKMFLGDQVZNTOWYHXUSPAIBRCJ";
rotor[2]="AJDKSIRUXBLHWTMCQGZNPYFVOE";
rotor[3]="BDFHJLCPRTXVZNYEIWGAKMUSQO";
rotor[4]="ESOVPZJAYQUIRHXLNFTGKDCMWB";
rotor[5]="VZBRGITYUPSDNHLXAWMJQOFECK";
rotor[6]="JPGVOUMFYQBENHZRDKASXLICTW";
rotor[7]="NZJHGRCXMYSWBOUFAIVLPEKQDT";
rotor[8]="FKQHTLXOCBJSPDZRAMEWNIUYGV";
rotor[9]="LEYJVCNIXWPBQMDRTAKZGFUHOS"; /* beta */
rotor[10]="FSOKANUERHMBTIYCWLQPZXVGJD"; /* gamma */
thinreflector[1]="ENKQAUYWJICOPBLMDXZVFTHRGS";
thinreflector[2]="RDOBJNTKVEHMLFCWZAXGYIPSUQ";
notch[1]="Q";
notch[2]="E";
notch[3]="V";
notch[4]="J";
notch[5]="Z";
notch[6]="ZM";
notch[7]="ZM";
notch[8]="ZM";

Onderstaande tekst is gecodeerd met rotors beta, 4, 2 en 3 en de eerste dunne reflector. De beginsetting voor de rotoren was B, R, F en D. Op het plugboard waren C en E verbonden. Het was gebruikelijk om een X voor een spatie te schrijven.

anXko mmand antXh erman nXkla usXwe tterv orher sageX
heute Xschw ererX sturm XanXd erXku esteX vonXn orweg
enXve rlage rtXsi chXin XdenX naech stenX tagen Xnach
Xgroe nland Xwege nXgro sserX probl emeXm itXde mXvor
ratss chiff Xnoch Xkein eXbev orrat ungXi nXden Xnaec
hsten Xtage nXbeg ebenX sieXs ichXd arumX nachX gibra
ltarX umXei nXand eresX vorra tssch iffXa bzufa ngen

De codering hiervan luidt:

RTELD XYMGE XSOJE YIPVO RGSZL FHWBZ OWCNY EIPNQ DIVFT
QOHMN VWFOM DUDIF LGTAL ZEWDM NPSSZ YDLNL NLGPZ UPGRP
GQJCQ KENMH VCMKL WFITH OKCSN OEJPB ZRMYB EMHQP YKSDP
ETHJY LBWEV QAOAM OTYVY XODSD OFUDT RSFSS GCALO VAWKP
KPNTT FANVT WPQRR AJJJU RAWHY BLFRW DYOFK YHGOL DTUXE
EJQZL KSPWL JGPMP LNMKQ YJHZX AWEFX ISKOR WVUZI KONPL
UKXFR WJMVO GHIUM NADRK STUUU UHPID HWEEH XRHOJ MCDL

Formulier voor wederzijdse beoordeling

Het formulier voor wederzijdse beoordeling is in excel formaat en dient ingevuld in excel formaat naar J.C.Perrenet@tue.nl te worden gestuurd door de tutoren.

Terug