Ontwerp en analyse van embedded systemen (2R770)

Laatste updatedatum: 5 juni 2003

Docent: J.F. Groote

3de trimester 2002/2003, maandag 1/2 uur Ma 1.46. Eerste bijeenkomst 31 maart, 2003. Geen college op maandag 7 april.

Afronding dmv. opdracht, die bestaat uit het ontwerpen van een control systeem voor een tray-transport systeem voor hardware ontworpen door het bedrijf Nyquist.

Literatuur:

Gebruik van de toolsets

De mcrl toolset kan gebruikt worden op de svstud, maar het kan ook apart worden geinstalleerd. De mcrl homepagina bevat de mogelijkheid om een stabiele, wat oudere versie te downloaden. Installeren gaat met de commando's ./configure en gmake install. De binaries zijn eveneens te vinden in de directory /home/jfg/MCRL/bin en kunnen daarvandaan in principe probleemloos geexecuteerd worden. In het geval zich problemen voordoen, kunnen die het beste per mail aan mij worden voorgelegd (J.F.Groote@tue.nl). De belangrijkste commando's zijn mcrl, die de syntax en semantiek van een mcrl file checkt en fouten meedeelt. Het commando mcrl -tbf file vertaalt de mcrl file `file' naar een lineair proces in de file `file.tbf'. Hierop zijn simulatoren (msim), statespace generatoren (instantiator) en symbolisch manipulatoren (constelm, parelm, etc.) van toepassing.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de Caesar/Aldebaran toolset. Deze werkt alleen op de pclin015.win.tue.nl omdat er alleen voor deze machine een license aanwezig is. Hiertoe moeten de volgende commando's bij het inloggen worden uitgevoerd:

setenv CADP ~jfg/CADP

setenv CADP_LANGUAGE english

setenv CADP_CC "gcc -I/usr/include"

setenv CADP_TMP /tmp

setenv CADP_PS_VIEWER ghostview

setenv EDITOR vi

setenv NAVIGATOR netscape

alias arch $CADP/com/arch

setenv FC2DIR ~jfg/FC2

Verder moet {$CADP}/com en {$CADP}/bin.`arch` aan het pad worden toegevoegd. De home pagina van de toolset biedt zeer veel informatie, inclusief de mogelijkheid om de toolset te downloaden. Hiervoor moet wel separaat de (gratis) licentie worden aangevraagd. Dit kost ca. een week. Een gecompileerde versie van de tools staat in ~jfg/CADP/com.

Opdracht voor 14 april

Om enige ervaring met de mCRL toolset op te doen, moet iedere groep op 14 april een mCRL beschrijving van een buffer met 1 positie, die een boolean inleest, en weer aflevert. Als alternatief mag ook een stopwatch met commando's stop, start en reset ingeleverd worden. De buffer of stopwatch moet mbv. van msim gesimuleerd zijn. Het tool mcrl kan gebruikt worden om statische fouten in een mcrl specificatie op te sporen. Het gaat hier niet om verslaglegging. Het inleveren van een specificatie per groep is afdoende. Als ik afwezig ben kunnen Tim Willemse (timw@win.tue.nl, HG7.15) en Wieger Wesselink (wieger@win.tue.nl, HG6.77) assistentie verlenen. De mcrl tools staan in de directory ~jfg/MCRL/bin. Enkele voorbeelden staan in ~jfg/MCRL/data.

Accounts voor de linux machines

BCF heeft besloten dat studenten geen toegang mogen hebben tot staf machines, omdat zij nu de beschikking hebben over de svstud, een volwaardige multiprocessor linux machine met veel werkgeheugen. Iedereen zou daarvoor al een account moeten hebben, of die eenvoudig bij BCF moeten kunnen krijgen. De mcrl toolset is inmiddels geinstalleerd. Andere tools zullen op korte termijn geinstalleerd worden. Als er veel geheugen nodig is, dan kan gebruikt gemaakt worden van de directory /scratch/jfg2003. Er is een groepsquota van 12 GB ingesteld voor de studenten die deelnemen aan dit vak.

Bezoek aan Nyquist

Het bezoek aan Nyquist zal plaatsvinden op woensdag 16 april om 13:00. Nyquist bevindt zich op de luchthavenweg 20, 5657 EB Eindhoven. Het programma bestaat uit een korte inleiding over het bedrijf, een beschrijving van het systeem waarvoor een controller ontworpen moet worden, en een korte rondleiding door het bedrijf. De verwachte duur is twee uur.

Het maken van afbeeldingen van een transitiesysteem.

Er zijn drie manieren om plaatjes te maken van een transitiesysteem. Ten eerste kan met de xeuca, de Caesar/Aldebaran toolset een afbeelding worden gemaakt. Klik hiertoe op een .aut file nadat xeuca is gestart. Ten tweede kan met instantiator -svc een .svc file worden gemaakt die met svc2dot file, en daarna met dot -Tps file.dot > file.ps naar een postscript file kan worden omgezet. Het programma dot bevindt zich in de directory /home/jfg/bin. Ten derde kan met het programma startfsm in de directory /home/jfg/bin een .fsm file afgebeeld worden. Het programma svc2fsm maakt van een .svc file een .fsm file. Overigens werkt startfsm slecht over een netwerk, omdat het extreem gebruik maakt van een grafische kaart. Beter is het programma op te halen uit de directories van Frank van Ham en te installeren op een locale machine.

Terug