next up previous
Next: Grootschalige invoering op Up: Grootschalig gebruik van laptop Previous: Diversen

Beheersmatige aspecten

 

Vrijwel alle laptops worden met een standaard installatie aan software geleverd. Ze zijn zo uit de doos te gebruiken. Toch zal er extra werk nodig blijven voor het TUE-gebruiksklaar maken van een laptop. Denk aan instellen van configuratie parameters (bijv. m.b.t. netwerkaansluiting, e-mail, news, printer), installeren van speciale software, registratie, initiële backup, etc. Hiermee bestaat natuurlijk al ervaring, omdat dit ook bij desktop computers moet gebeuren. Maar het kan op een laptop wat extra problemen geven, omdat het apparaat na uitleveren moeilijker te bereiken is en niet slechts op één vast plaats hoeft te functioneren.

Voordat de laptop gebruikt kan worden op het netwerk moet er mogelijk ook nog wat gebeuren op de centrale systemen. Zo krijgen laptops van medewerkers op onze faculteit een eigen Internet Protocol (IP) adres. Met automatische backup van laptops is bij ons nog geen ervaring. Maar ook hiervoor zal een en ander centraal opgezet dienen te worden.

Sommige laptops zullen gedeeld worden door meer dan één gebruiker. Daarom is het zaak om te komen tot een standaard installatie, zodat de apparaten makkelijk uitwisselbaar zijn. Uitwisselbaarheid is overigens ook belangrijk voor losse componenten (zoals interfaces).

Een andere beheerszorg betreft de mogelijkheid om meer dan één operating system te kunnen draaien (bijv. Linux en Windows NT). Verder is het lastiger om centraal ervoor te zorgen dat op alle laptops dezelfde versie van een bepaald pakket software beschikbaar is.Tom Verhoeff
Thu Nov 27 10:43:46 MET 1997