next up previous
Next: Processor(en) Up: Technische aspecten Previous: Voeding

User interface

Een laptop is vrijwel altijd uitgerust met een standaard QWERTY toetsenbord, echter zonder numeriek gedeelte (wegens ruimtegebrek). Vaak zitten er wel (kleine) functietoetsen op. Bij sommige modellen, waaronder alle PowerBooks van Apple, zijn polssteunen `ingebouwd'. Het model Butterfly van IBM heeft een toetsenbord dat uitschuift in de breedte.

Laptops hebben een dun plat beeldscherm (FPD = Flat Panel Display), de meeste zijn gebaseerd op LCD (Liquid Crystal Display) technologie; PDP (Plasma Display Panels) kom je in laptops (nog) niet tegen. Er zijn verscheidene uitvoeringen hiervan, ieder met hun eigen prestaties en prijskaartje.gif De belangrijkste twee varianten zijn gebaseerd op een passieve of actieve LCD matrix. Een actieve matrix (AM) lijkt voor de gebruiker meer op een gewoon beeldscherm dan een passieve matrix (PM). De actieve matrix, meestal met Thin-Film Transistors (TFT), is duurder maar geeft een stabieler, helderder en scherper beeld, dat bovendien vanuit meer richtingen goed te bekijken is en een beter resolutie kan bieden. Een passieve matrix (vaak in Dual Scan uitvoering) reageert trager op veranderingen en geeft bij bewegend beeld een duidelijk zichtbare `motion blur'. Zo kan een verplaatsende cursor tijdelijk lijken te verdwijnen english(`submarining')dutch. Een klein detail is dat op LCD schermen bij fabricage en gedurende de levensloop enkele beeldpunten defect kunnen raken. De afmeting van laptopschermen varieert van circa 9,5 inch tot meer dan 12 inch beelddiagonaal. De resolutie is i.h.a. 640x480 of beter. Tegenwoordig worden bijna alle laptops met kleurenscherm geleverd.

De mechanismen voor cursorbesturing lopen zeer uiteen: trackball, trackpad, mini-joystick, etc. Apple PowerBooks zijn al enkele jaren uitgerust met een zogenaamde tappable trackpad zonder bewegende onderdelen. Daarbij wordt met een vinger over een plaatje `geaaid' om de cursor te verplaatsen, terwijl door tikken op het plaatje de knop wordt bediend.

Voor uitvoer van geluid zijn één of twee speakers ingebouwd. Voor invoer van geluid is vaak een microfoontje ingebouwd. De kwaliteit van uitvoer en invoer van geluid moet niet overschat worden.

Voor al deze user interface voorzieningen (toetsenbord, beeldscherm, muis, speakers, microfoon) bestaat vaak de mogelijkheid om desktop equivalenten aan te sluiten. Zie ook hieronder bij aansluiting op externe apparatuur.next up previous
Next: Processor(en) Up: Technische aspecten Previous: VoedingTom Verhoeff
Thu Nov 27 10:43:46 MET 1997