next up previous
Next: Aansluiting op externe Up: Technische aspecten Previous: Processor(en)

Data-opslag en communicatie

Het voorgrondgeheugen (RAM) in een laptop is vaak wat duurder dan RAM voor een desktop machine (kleinere afmetingen, lager energieverbruik). Bovendien is de maximale RAM capaciteit in een laptop ook wat kleiner.

De capaciteit van de ingebouwde harde schijf varieert per model van zo'n 500 KB tot meer dan 2 GB. Zulke schijven zijn iets langzamer dan in desktop modellen, vanwege de kleinere afmetingen (kortere sporen, dus meer kopbeweging), lagere energieverbruik (regelmatig uitgeschakeld zijn) en zwaardere eisen qua robuustheid (schokbestendigheid). Het is meestal niet mogelijk een extra schijfeenheid intern toe te voegen.

Niet iedere laptop heeft een ingebouwde diskette drive of zelfs de mogelijkheid hiertoe. Hetzelfde geldt voor een ingebouwde CD-ROM drive. In sommige types laptop zijn dit soort drives uitneembaar, en kan er bijvoorbeeld ook een magneto-optische drive worden ingeschoven. Digital Video Disk (DVD) drives zijn op komst.

Voor aansluiting op een netwerk zijn verscheidene mogelijkheden. Een modem (analoog, max. snelheid 56 Kb/s) of terminal adapter (digitaal, ISDN, 64 Kb/s in NL) kan gebruikt worden om over een telefoonlijn te communiceren (bijv. met de dial-in server op het RC of om een FAX te versturen). Zo'n modem of terminal adapter kan

Welke van deze drie mogelijkheden gebruikt kunnen worden hangt van het type laptop af. Verder is voor modem- en terminal adapter-gebruik vaak speciale software nodig.

Ook kan via Ethernetgif een verbinding tot stand komen met bijv. ons faculteitsnetwerk. Een Ethernet interface kan net als een modem op drie manieren beschikbaar komen: ingebouwd, op een PCMCIA kaartje, of via een bus (bijv. SCSI). Let wel dat er verscheidene types Ethernet zijn met hun eigen connectoren: dikke coax of 10Base5, dunne coax of 10Base2, UTP of 10Base-T, etc. De faculteit is onlangs overgestapt op UTP (10Base-T). Bovendien is er de afweging tussen 10 Mb/s (`standaard') versus 100 Mb/s (`fast'). Ook voor Ethernet-gebruik is veelal speciale software nodig.

Momenteel is ook communicatie via infrarood (IR) in opmars. Voor digitale IR communicatie is er de IrDA standaardgif (max. 115.2 Kb/s; er is een High Speed Extension in de maak tot 4 Mb/s). Sommige laptops en ook printers zijn al voorzien van zo'n IrDA poort. Het voordeel van IR is dat je niets meer met kabels en connectoren te maken hebt. De nadelen zijn dat het langzamer is dan Ethernet en dat het makkelijk(er) af te luisteren is.



next up previous
Next: Aansluiting op externe Up: Technische aspecten Previous: Processor(en)



Tom Verhoeff
Thu Nov 27 10:43:46 MET 1997