Algemene Informatie

Robot ROSE

Robot ROSE is het eindresultaat van het Pieken in de Delta project TSR. Het doel van dit project is de ontwikkeling van een afstand bestuurbare robot voor thuiszorgtoepassingen. De robot helpt mensen thuis en wordt bestuurd via een thuiszorgcentrale of door een cliŽnt via een afstandsbediening (zie figuur 1).


Figuur 1: Robot ROSE Setup

De zorgbehoevende zal hierdoor meer onafhankelijkheid krijgen en zal ook betere zorg kunnen krijgen, doordat de nog steeds fysiek aanwezige thuiszorgmedewerker zich op andere taken kan richten. De robot kan ook autonoom taken kunnen uitvoeren, maar de mens zal altijd toezicht blijven houden. Belangrijke aspecten hierbij zijn: veiligheid, bruikbaarheid en autonomie.

De huidige Robot ROSE is de derde robot die binnen dit project is ontwikkeld. Al de ervaringen en ontwikkelingen die zijn opgedaan met zijn twee voorgangers zijn toegepast in deze laatste Robot ROSE.


Figuur 2: ROSE (rechts) en zijn voorgangers

De robot heeft een vier wiel aangedreven platform waarbij ieder wiel individueel bestuurd wordt. Hiermee kan ROSE elke mogelijk rijbeweging maken, het kan rijden als ware het een auto maar kan ook om haar middelpunt draaien en zijwaarts (in elke mogelijke richting) rijden. ROSE is uitgerust met een laser range finder en een ring van ultrasoon sensoren om de omgeving af te scannen en objecten te ontwijken tijdens het rijden. Om met dezelfde robot objecten van de grond op te kunnen rapen of uit de keukenkastjes te kunnen pakken en tegelijkertijd ook de achterkant van het aanrecht te kunnen bereiken of het midden van de eettafel te kunnen bereiken, is ROSE uitgerust met een lift mechanisme die zowel naar boven beweegt, en tegelijkertijd naar voren beweegt. ROSE maakt ook gebruik van twee robot armen van Exact Dynamics met elk 7 vrijheidsgraden, hiermee kan hij moeilijk bereikbare objecten pakken. Midden op de robot zit een beeldscherm zodat cliŽnten met de operator kunnen spreken via een videoverbinding. De belangrijkste Ďogení van ROSE zijn een stereocamera (Xbox Kinect) waarmee hij diepte kan zien en automatisch objecten door kan pakken. De operator ziet daarnaast ook wat de robot ziet via de camera die op een nekmechanisme is geplaatst waardoor hij naar links, rechts, omhoog en omlaag kan kijken.

Video: Robot Rose Client Impressies, 2012

Robot ROSE werd in het voorjaar van 2012 getest in een onbewoond ouderenappartement bij ZuidZorg in Waalre, net als zijn voorganger. In de eerste experimentenronde (eind maart 2012) experimenteerden we met ROSE en drie operators die zich in een kamer naast de robot bevonden. In de tweede experimentenronde (medio april 2012) experimenteerden we met ROSE (net als zijn voorganger) en besturing vanuit Veldhoven. In de derde experimentenronde (begin mei) nodigden we cliŽnten uit om mee te kijken, doen en denken over toekomstige verbeteringen en wensen.


Testen met clienten in Waalre, 2012

De toekomstplannen van Robot ROSE werden 21 mei 2012 gepresenteerd tijdens een besloten symposium aan de Technische Universiteit Eindhoven .