LOGO     MATHEMATICS AND COMPUTING SCIENCE
English version/Engelse versie

HOMEPAGE van WHIZZKIDS 1997

Op deze website wordt informatie gegeven over de Whizzkids wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gesponsord door CMG en gepubliceerd in de Telegraaf. De te kraken problemen zijn ontworpen door professor Jan Karel Lenstra (TUE/CWI) en professor Emile Aarts (TUE/Philips Research) en hun medewerkers.

De Whizzkids 1996 puzzel was een groot succes en trok velen met een interesse in het kraken van lastige problemen. Meer dan 900 deelnemers deden hun best een verdeel en routeerschema te bedenken voor 4 krantenjongens die samen 120 kranten moesten bezorgen in Manhattan. Fikse geldprijzen werden uitgereikt op een ceremonie die plaats had in Amsterdam, op 29 november, 1996. Daarom werd er ook weer in 1997 een Whizzkids puzzel verzonnen.

Deelname was open voor iedereen: scholieren, studenten en ieder ander handige puzzelaar. Ook voor professionals was er mogelijkheid tot deelname. Nota bene: In 1996 werden de professionals verslagen door de Eindhovense studenten!!

Het probleem

De Whizzkids 1997 editie werd bekendgemaakt in de Telegraaf van zaterdag 6 september, 1997. Sluitingsdatum voor inzendingen was 21 oktober, 1997, en de feestelijk prijsuitreiking vond plaats op donderdag 27 november, 1997, in het NewMetropolis Centrum voor Technologie in Amsterdam. Op deze website is een Engelse versie weergegeven voor deelnemers die de Nederlandse beschrijving niet kunnen lezen. Een volledige, Nederlandstalige website was te vinden bij CMG. Hier werden reglement, probleembeschrijving, en antwoordformulieren beschikbaar gesteld.
Het probleem in het kort: organiseer een ouderavond waarop ouders met leraren kunnen overleggen over het wel en wee van de leerlingen. Elke ouder heeft een verlanglijstje ingediend met daarop de namen van de leraren die hij/zij wil spreken, de lengte van het gesprek, en een gedeeltelijk vastgelegde volgorde. De eisen van de ouders zijn vastgelegd in onderstaande tabel. In een bijgevoegd tekstbestand is een numerieke beschrijving van de instantie gegeven.

Oplossingen

We hebben 343 oplossingen ontvangen. Kennelijk was deze opgave een stuk moeilijker dan die van vorig jaar. In enkele inzendingen werden fouten gemaakt zoals het laten overlappen van gesprekken (helaas, een ouder kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn, en datzelfde geldt voor een leraar), of het niet eerbiedingen van de volgorde eis van de ouders. De wedstrijd is gewonnen door Paul Hoogendijk, een professional uit Eindhoven (gepromoveerd in de Informatica). Zijn oplossing is een rooster met een lengte van 469 minuten. De ouderavond, die om 16.00 uur begon, eindigt daarmee om 23.49. De totale verblijftijd voor de ouders in zijn oplossing bedroeg 5241 minuten. Paul's oplossing is visueel weergegeven in de volgende zogenaamde Gantt charts.
Rooster voor ouders Rooster voor leraren
Een numerieke beschrijving, met starttijden, is te vinden in tekst met de beste oplossing. Merk op dat dit niet betekent dat het ook de gegarandeerd beste oplossing is! We kunnen wel laten zien dat een oplossing met een rooster korter dan 469 niet bestaat. Het bewijs bestaat uit een branch-and-bound procedure die impliciet alle potentiele roosters met een lengte van 468 aftelt. Hierbij worden 19509 knopen geevalueerd en het rekenwerk duurt zo'n 65 uur op een Pentium II, 266 MHz. De winnaars staan vermeld in ranglijst. Dit jaar hebben de professionals de studenten net weten te verslaan.

We hopen dat iedereen veel plezier aan de puzzel heeft gehad en zien uit naar volgend jaar..

Wiskunde en
Informatica

HomepageTUE

This page was modified on: December 23, 1997,
by Cor Hurkens (wscor@win.tue.nl)