Het genie Stern

Veel mensen horen geruchten over Stern vs Brouwer (of lezen die in de Cursor of de krant), en vragen hoe het nu zit, en hoe het afgelopen is.

Welnu: Ongeveer een jaar geleden (Jan 1997) kreeg ik een uitnodiging van de Kamer van Koophandel voor het bijwonen van het August Stern symposium. August Stern zou een genie zijn, de enige ter wereld die begreep hoe de menselijke hersenen werkten, en de enige ter wereld die een goede quantum computer kon bouwen. Hij had er trouwens al patent op.

Deze tekst zag er vreemd reclamemakerig uit, zeer onwetenschappelijk. Voor alle zekerheid zocht ik naar publicaties van deze Stern, maar vond niets dat de moeite waard leek. Dus schreef ik een briefje naar de KvK: wat sturen jullie vreemde uitnodigingen - het lijkt wel alsof je reclame maakt voor een fantast of oplichter.

[De geur van oplichterij snoof ik op toen de uitnodiging ondertekend was door twee hoogleraren, namelijk Stern zelf (het is niet bekend waar, of in wat, hij hoogleraar zou zijn), en een hoogleraar aan de Vrije Universiteit, bij wie men terecht zou kunnen voor inhoudelijke informatie over quantum computers. Stern had geen telefoon of e-post, maar de ander had beide, en ik belde (en schreef later), en vernam dat deze ander hoogleraar Engels was, niets over quantum computers wist, maar een huisvriend van Stern was, en diens Engels wel eens gecorrigeerd had. Ik waarschuwde hem dat zijn naam op deze manier misbruikt werd, maar dat leek hem niet te verontrusten.]

Het Stern symposium ging niet door - er was geen belangstelling van de kant van wetenschap of bedrijfsleven, verklaarde de KvK - en Stern eiste Hfl 50000,- plus verontschuldigingen van mij. Het kort geding diende op vrijdag 23 jan 1998. Stern zelf was niet aanwezig - hij was in een diepe depressie geraakt - en zijn belangen werden door zijn vader behartigd. De rechter deed op 5 feb uitspraak: Stern verloor de zaak en werd veroordeeld tot het betalen van de kosten van het geding.

Refs:

Grote geest in klein land - August Stern geniaal maar miskend, Simon Roozendaal, Elsevier, 960622.

Geniaal in Nederland, Marcel Hulspas, Intermediair, 970206.

Het genie van de Kamer van Koophandel, Dirk van Delft, NRC Handelsblad, 970301.

E-mail van TUE-prof leidt tot kort geding, Fred Gaasendam, Cursor, 980205.

TUE-prof wint kort geding tegen 'fantast', Martijn Hover, Eindhovens Dagblad, 980206.