AANSLUITINGSPROJECT TUE - VO
startpagina ] omhoog ] profielwerkstuk dyn. modellen ] profielwerkstuk grafen ] profielwerkstukkraken ] [ profielwerkstuk coderen ] profielwerkstukdimensies ]

 

Opzet Profielwerkstuk
Coderingstheorie

Omschrijving
Veel informatie word digitaal getransporteerd. Denk maar aan foto's en meetgegevens die vanaf  Mars naar de aarde worden gestuurd. Maar je kunt ook denken aan muziek die van een CD gespeeld wordt en aan teksten, geluiden en beelden informatie die je via internet op je scherm krijgt.

Bij dat transport gaat vaak iets fout, denk aan atmosferische storingen. Nullen worden gelezen als enen en andersom. Toch merk je daar weinig van. Dat is te danken aan de resultaten van de coderingstheorie. In de coderingstheorie onderzoek je hoe je data over kanalen met ruis kunt versturen. 

In de coderingstheorie komen een aantal vakgebieden samen: elektronica, signaalverwerkingstheorie, informatica en wiskunde. In de wiskunde wordt vooral onderzocht hoe je op "een slimme manier" extra data kunt meesturen (coderen) en hoe je uit het ontvangen signaal het (hopelijk correcte) oorspronkelijke signaal weer vindt (decoderen).  Dat lijkt vreemd maar door dit slim aan te pakken verklein je kans op verkeerd decoderen.

Coderingstheorie moet je niet verwarren met cryptologie. Daar gaat het om geheime informatie die verminkt wordt en is het de bedoeling dat een buitenstaander de informatie moeilijk kan decoderen 

Voor wie
Leerlingen met het Profiel NG&NT

Beginkennis
Er is geen speciale voorkennis vereist. 

Wat wordt er van je verwacht?
In de eerste plaats bestudeer je de reader 'Foutje? Dat verbeteren we toch!' en maak je alle opgaven in deze reader. Daarna zoek je naar informatie over je gekozen onderwerp. De gevonden informatie bestudeer je en presenteer je in een geschikte vorm. 

Studiemateriaal

Enkele links (naar links) rondom coderingstheorie