Wiskundige met
interesse in kansen
netwerken en toepassingen
Johan van
Leeuwaarden
Wiskundige van beroep met passie voor onderzoek en onderwijs
Niet getrouwd met de wetenschap, maar met Anke, en samen drie kinderen
Ambassadeur voor wiskunde en het belang van de wetenschap

Als wiskundige, wetenschapper en docent breng ik graag het belang van de wiskunde onder de aandacht (zie ook mijn columns). Wiskunde is leuk, moeilijk, prachtig, vormend en vooral bepalend voor onze welvaart.

Als onderzoeker richt ik me op stochastiek of kansrekening, de wiskunde van het toeval, van onzekerheid. De kunst in mijn vakgebied is, wiskundig precieze uitspraken te doen over systemen waarin niet alles bij voorbaat vastligt en waarin toeval tot op zekere hoogte een rol speelt. Gooien we met een dobbelsteen, dan is de uitkomst onzeker, maar met kans 1/6 zal het aantal ogen 6 zijn en het gemiddelde van veel worpen is naar verwachting 3,5.

Ik probeer nieuwe wiskunde te ontwikkelen om grootschalige netwerken te begrijpen en te verbeteren, en toeval speelt in netwerken een grote rol. Vandaar ook dat mijn vakgebied stochastische netwerken heet. Ik werk samen met een groep collega’s en studenten aan het verder ontwikkelen van dit vakgebied. Meer over dit vakgebied kun je lezen in mijn intreerede, geschreven voor een breed publiek.

Ons onderzoek is van toepassing op netwerken zoals het internet, draadloze netwerken, en verkeers-, energie- en lichtnetwerken, maar ook bijvoorbeeld op netwerken van mensen of dieren die virussen of informatie verspreiden. Bij die toepassingen van de wiskunde werken we samen met onderzoekers uit andere richtingen, en ook met experts die werken bij bedrijven of overheden.

Eindhoven is daarvoor de perfecte plaats. De Technische Universiteit Eindhoven is niet alleen sterk in Nederland, maar ook op tal van fronten wereldwijd. Het is inspirerend om te werken bij zo'n levendige universiteit in een stad die blijft groeien door high-tech en design. Wil je wat meer weten over deze aspecten van Eindhoven? Kijk dan eens de documentaire De macht aan de stad.

Links: