Wiskundige met
interesse in kansen
netwerken en toepassingen
Johan van
Leeuwaarden

Waarom zou je wiskunde gaan studeren?

Wiskunde is prachtig, overal aanwezig en vooral heel belangrijk. Er zijn heel veel redenen om wiskunde te studeren en heel weinig redenen om het niet te doen. Zie ook deze column over de toenemende populariteit van wiskunde. Hieronder in ieder geval drie duidelijke stellingen.

 • 1 Beste baan ter wereld!

  Wiskundigen zijn veelgevraagd en kunnen overal aan de slag. CareerCast maakt ieder jaar een ranking van de beste banen, gebaseerd op werkomgeving, salaris en carrièreperspectief. In 2014 werd het beroep wiskundige als beste beroep ter wereld uitgeroepen.
  Misschien de belangrijkste reden is dat de mogelijkheden eindeloos lijken. Wiskundigen kunnen aan de slag in het onderwijs, maar ook bij grote bedrijven, overheidsinstellingen, high-tech bedrijven, de zakelijk dienstverlening en nog tal van andere sectoren. Een sterke achtergrond in wiskunde, gecombineerd met de vaardigheden om te rekenen en data te analyseren, is een fantastische basis voor een carrière in uiteenlopende velden. En kijk nog maar eens goed naar het plaatje hiernaast. Op plaats 3 en 4 staan statisticus en actuaris, twee beroepen die stevig leunen op de wiskunde. Met een studie wiskunde kun je ook in die richtingen aan de slag. Ook fijn om te zien dat mijn eigen beroep op plaats 2 staat; ook daar ben ik het helemaal mee eens.
 • 2 Zonder wiskunde geen welvaart

  Onze kenniseconomie drijft op wiskunde. Jaarlijks verdienen we in Nederland 160 miljard met wiskunde. Dat komt omdat de wiskunde in de meeste sectoren een bepalende rol speelt.

  Maar omdat we te weinig investeren in wiskunde, en teveel in andere vakgebieden, dreigen we onze positie op het wereldtoneel te verliezen. Je moet vooral wiskunde studeren om jezelf te scherpen, maar toch goed om te weten dat wanneer je kiest voor wiskunde, je ook Nederland sterker kunt maken, misschien wel meer dan met welke andere studie dan ook.

  Dat indrukwekkende getal, 160 miljard, komt niet uit te lucht vallen. Het komt naar voren in een uitgebreide studie uitgevoerd door Deloitte. Daaruit blijkt dat met wiskunde in Nederland 900.000 full time banen gemoeid zijn, voor 1,4 miljoen Nederlanders een baan oplevert, en daarmee 25% van de Nederlandse werkgelegenheid en circa 30% van het bruto nationaal product (160 miljard) inbrengt.

  We leven in een wereld van vraag en aanbod. Terwijl de vraag naar wiskundigen alleen maar groter wordt, blijft het aanbod achter. Diegenen die al wiskunde studeren zitten dus op rozen, maar als maatschappij hebben we een probleem. Je hebt vast wel gehoord van het dreigende tekort aan wiskundeleraren. Maar het tekort strekt nog veel verder. Onze wereld bestaat uit duizelingwekkend veel getallen. Geld, digitale communicatie, informatie, allemaal getallen. Een wiskundige kan omgaan met getallen en er bruikbare statistieken uithalen, of patronen in ontdekken. Bedrijven hebben dus mensen nodig die zinnige dingen kunnen doen met data. Om aan die grote vraag te kunnen voldoen moeten meer scholieren voor wiskunde kiezen.

  Link:


  Deloitte rapport
 • 3 Wiskunde maakt je sterker

  Toegegeven, wiskunde is soms moeilijk, maar dat is een reden om het juist te doen. Je leert logisch en rationeel te denken en dat is hard nodig in een complexe wereld. Je kunt het dus zien als het oefenen van je probleemoplossend vermogen. Ieder kind leert van puzzels maken, en waarom zou je daarmee stoppen?

  Als je wiskundige sommen hebt leren oplossen, zul je ook wel een goede kijk hebben op lastige economische, bestuurlijke of strategische vraagstukken. Kortom, je scherpt je blik en daar heb je profijt van op tal van momenten, zowel binnen als buiten de wiskunde. Vrijwel alle vakgebieden leunen op de wiskunde. Nagenoeg iedere studie bevat dan ook wiskunde. En waarom? Bijvoorbeeld omdat de wiskunde je scherper leert analyseren. Maar ook omdat veel wetenschappelijke doorbraken door de wiskunde tot stand komen. Wiskunde boekt successen op terreinen als economie, geneeskunde, logistiek, landbouw, sport, energie, verkeer, hightech en velen meer.

  Links:
Na het zien van deze pagina hoop ik dat je wiskunde beter kunt plaatsen, en waarom niet, wilt gaan studeren! En gelukkig ben ik niet de enige die deze boodschap verspreid. Op deze pagina vind je links naar interessante nieuwsberichten, rapporten of websites en er valt zeker nog meer te zeggen over het belang van de wiskunde. Laat het me weten als je ideeën of vragen hebt, ook als je meer wilt weten over een wiskundestudie aan een Nederlandse universiteit.
 • Succesformules

  Boek van Bennie Mols en Ionica Smeets over 36 toepassingen van de wiskunde

 • Wiskunde studeren in Eindhoven

  De studenten zelf aan het woord over wiskunde studeren.