TUE-team derde bij NK Programmeren

door M iranda S wier

Het TUE-team ‘Trinair 2002’ is afgelopen zaterdag derde geworden bij het Nederlands Kampioenschap Programmeren. Het team, bestaande uit de informaticastudenten Sander Kooijmans en Maarten ter Huurne en de wiskundestudent Jan Willem Knopper, ging naar huis met een prijs van 250 gulden. Het kampioenschap, dat dit jaar door de Universiteit Twente georganiseerd werd, telde in totaal 33 deelnemende teams, waarvan vijf bedrijventeams. Het kampioenschap verliep niet helemaal vlekkeloos, maar het was toch een spannende strijd. De overige twee TUE-teams eindigden op de tiende en zestiende plaats. Winnaar werd ‘Whizards of Doz’, een team van de TU Delft.

Tijdens de vijf uur durende wedstrijd moesten de teams zoveel mogelijk van de acht opgaven goed beantwoorden in de vorm van een goedwerkend computerprogramma. De opgaven waren afkomstig uit de theoretische informatica en de discrete wiskunde. De teams hadden bij het programmeren de beschikking over een pc en mochten de programmeertalen Pascal, C, C++ of Java gebruiken. Een jury, waarin de TUE vertegenwoordigd werd door dr.ir. Tom Verhoeff, beoordeelde de ingeleverde programma’s aan de hand van een testinvoer.

Oefenen

Het ging bij dit kampioenschap niet alleen om het aantal goed beantwoorde opgaven, maar ook om de tijd die nodig was om deze opgaven te beantwoorden. Absolute winnaar was een bedrijventeam dat inmiddels al aan twee wereldkampioenschappen heeft meegedaan. Dit team had alle opgaven goed, maar aangezien bedrijventeams niet meedongden naar de prijzen mocht het team uit Delft zich met zes goede opgaven Nederlands kampioen noemen.

‘Trinair 2002’ kwam op vijf goede opgaven. Opvallend was dat de Delftse teams zowel de eerste als tweede, vierde en vijfde plaats innamen. Het is niet de eerste keer dat ‘Trinair 2002’ meedoet aan het Nederlands kampioenschap. Al twee keer eerder kon het zich meten met de beste van Nederland, maar dit jaar ging het duidelijk beter. Het team heeft zich dan ook gedegen voorbereid op de wedstrijd. Tom Verhoeff organiseerde de afgelopen maanden een aantal trainingssessies, waarin de teams konden oefenen met opgaven uit andere jaren. Een aantal vaak terugkomende standaardalgoritmen hebben ze helemaal uitgeschreven, zodat deze direct geïmplementeerd konden worden. Het was namelijk toegestaan om tijdens de wedstrijd boeken, handleidingen en eigen aantekeningen te gebruiken, en dan is het bijzonder handig als je een aantal standaardprocedures zo over kunt schrijven.

‘Trinair 2002’ hanteerde tijdens de wedstrijd een strategie die prima bleek te werken. De teamleden lazen eerst zorgvuldig alle opgaven door, waarna ieder teamlid aan de slag ging met de opgaven van zijn specialisme. Bovendien kozen zij ervoor eerst de gemakkelijkste opgaven te doen in verband met de tijdsdruk.

Op 21 en 22 november vinden de Noordwest-Europese kampioenschappen plaats op de hogeschool van Den Bosch. In de tussentijd zal ‘Trinair 2002’ doorgaan met trainen, zodat het in april ’99 misschien ook nog mee kan doen aan het wereldkampioenschap. Dit kampioenschap zal dan hier op de TUE plaatsvinden, en het zal de eerste keer zijn dat dit WK Programmeren buiten de Verenigde Staten georganiseerd wordt.