/ W&I / Onderwijs / Wiskunde / Studeerwijzers / Modelleren B
 
Laatste Nieuws Aanmelden Opzet Tijdschema Presentaties Rapportage Projecten Toewijzing

Opzet

De opzet van Modelleren B is als volgt. De opdrachten zijn verdeeld in drie categorieën die gerelateerd zijn aan de drie stromen Bedrijfsvoering (B), Digitale communicatie (D) en Techniek (T) in de bovenbouw. Aan iedere opdracht zijn een opdrachtgever (de probleemhebber) en een begeleider toegevoegd. Naam, TU adres en e-mail van de opdrachtgever staan vermeld bij de opdracht. De gegevens van de begeleider worden bij de toekenning van de projecten bekend gemaakt. De opdrachten worden uitgevoerd in door jullie zelf te formeren groepjes van 2. Elk groepje moet woensdag 1 september het aanmeldingsformulier invullen en versturen. Op dit formulier moeten jullie ook je voorkeur (in volgorde) aangegeven voor bepaalde opdrachten. De toekenning van de opdrachten zal ook op woensdag 2 september bekend worden gemaakt (kijk dan bij Toewijzing). Dan is het de bedoeling dat jullie zelf contact opnemen met de opdrachtgever en begeleider en er voor zorgen dat er regelmatig werkbesprekingen zijn.

Elk groepje heeft de keus om de opdracht uit te voeren als een kleine opdracht over een half semester of als een grote opdracht over een heel semester. In het eerste geval moet uiteraard een tweede kleine opdracht over de tweede helft van het semester worden uitgevoerd. Halverwege het semester geeft elk groepje een presentatie. Dit is een eindpresentatie voor een kleine opdracht en een tussenpresentatie voor een grote opdracht. In beide gevallen dienen jullie een verslag in te leveren bij de begeleider en opdrachtgever, en wordt het werk over de eerste helft van het semester beoordeeld met een cijfer. Het is mogelijk dat de begeleider en opdrachtgever besluiten om een groot project halverwege te beeindigen, omdat het geleverde werk onder de maat is en er onvoldoende uitzicht is op succesvolle voortzetting. Als een project halverwege wordt afgerond (of stopgezet), dan kiezen jullie direct daarna een nieuw klein project uit een andere stroom dan het eerste project. Aan het eind van het semester geven jullie weer een presentatie en leveren een verslag in bij de begeleider en opdrachtgever. Het werk wordt dan beoordeeld en het eindcijfer voor Modelleren B is het gemiddelde van de twee behaalde cijfers.

De presentaties vinden plaats op woensdagmiddag 20 oktober en op woensdagmiddag 12 januari, beide in zaal MATRIX 1.46. De indeling van de presentaties zal tijdig bekend worden gemaakt (kijk dus regelmatig op de internet pagina van Modelleren B). Voor beide bijeenkomsten is aanwezigheid bij alle presentaties verplicht. Het tussenverslag moet worden ingeleverd op vrijdag 22 oktober bij de opdrachtgever en begeleider; het eindverslag moet worden ingeleverd op vrijdag 14 januari. De samenvatting van het eindverslag dient in het Engels te zijn (maar natuurlijk mag ook het hele verslag in het Engels zijn). Gedurende het semester dienen jullie zelf een Internetpagina bij te houden waarop je rapporteert over de vorderingen van het project. Het WWW-adres van deze pagina moet op het aanmeldingsformulier worden ingevuld. Voor deze pagina is een standaardformaat opgesteld. In het bijzonder wordt van jullie verwacht dat je een logboek bijhoudt. Dit logboek dient bij het verslag te worden ingeleverd bij de opdrachtgever en begeleider.

Vanaf Modelleren A tot en met Modelleren C dienen jullie een (digitaal) portfolio bij te houden over het hele modelleertraject. Hierin behoren:

  1. Opdrachtverslagen en web-pagina's (digitaal);
  2. Beoordelingsrapportages (papier);
  3. Eigen evaluatie van uitgevoerde opdrachten (digitaal), waarin de volgende vragen worden beantwoord:
    • Wat is het maatschappelijk belang van de opdracht?
    • Was de opdracht interessant en motiverend?
    • Had het probleem wiskundig misschien beter op een andere manier kunnen worden aangepakt? Denk ook aan de suggesties die je kreeg bij de presentatie en beoordeling van je project?
    • Welke wiskundige taken heb je in dit project vervuld? Waar ben je al goed in en waar zou je in een volgend project extra aan moeten werken?
    • Aan welke communicatieve vaardigheden heb je in dit project gewerkt? Waar ben je al goed in en waar zou je in een volgend project extra aan moeten werken?
Bedenk dat je in het derde jaar verder aan de slag moet met je portfolio; dan wordt een academische reflectie gevraagd op de uitgevoerde modelleerprojecten. Van een goed bijgehouden portfolio heb je dan (en wellicht ook na je studie) veel profijt! De eigen evaluatie dient uiterlijk 28 januari per email naar Jacob Perrenet te worden gestuurd. Studiepunten voor Modelleren B worden pas toegekend nadat Jacob Perrenet de eigen evaluatie heeft bekeken!

In dit semester wordt een interviewtraining gegeven (in het kader van het college Ingenieur van beroep Wiskunde); daarnaast zullen jullie feedback krijgen op de rapportage op het Internet en wordt er een training presentatievaardigheden gegeven. De interviewtraining wordt gegeven op woensdag 8 september, van 13.45 tot 15.45. De locatie en groepsindeling zal tijdig bekend worden gemaakt. De training presentatievaardigheden wordt gegeven op woensdag 13 oktober; locatie en groepsindeling zullen tijdig bekend worden gemaakt.

Tot slot zullen er een tweetal colleges worden gegeven over de Methodologie van het wiskundig modelleren. Het eerste college wordt gegeven op woensdag 15 september. De datum waarop het tweede college zal worden gegeven zal tijdig bekend worden gemaakt. .

Samengevat:

  1. Introductie Modelleren B en toelichting trainingen communicatieve vaardigheden op woensdagmiddag 1 september in zaal MATRIX 1.46 om 13.45 uur.
  2. Op woensdag 1 september aanmelden door invulling van het aanmeldingsformulier.
  3. Op woensdag 1 september toekenning van opdracht en start project.
  4. Interviewtraining op 8 september, 13.45-15.45 uur. Tijdens deze training zal een hand-out worden uitgereikt en gebruikt.
  5. Gedurende het hele semester bijhouden van een Internetpagina over het project. Op 22 september dient de probleembeschrijving en planning over de eerste helft van het semester gereed te zijn; op 10 november dient de planning over de tweede helft van het semester gereed te zijn. Voor projectplanning is een hand-out beschikbaar.
  6. Op 22 september evaluatie van de rapportage op het Internet door de docente Communicatieve Vaardigheden; feed-back wordt per email toegestuurd.
  7. College Methodologie van het wiskundig modelleren op woensdag 15 september in zaal MATRIX 1.46.
  8. Training presentatievaardigheden op woensdag 13 oktober.
  9. Presentaties op woensdag 20 oktober in zaal MATRIX 1.46 en AUDITORIUM 16.
  10. Inleveren verslag op vrijdag 22 oktober bij de begeleider en opdrachtgever.
  11. Op maandag 8 november opnieuw aanmelden voor tweede kleine opdracht (indien van toepassing) door invulling van het aanmeldingsformulier.
  12. Op 10 november evaluatie van de rapportage op het Internet door de docente Communicatieve Vaardigheden; feed-back wordt per email toegestuurd.
  13. College Methodologie van het wiskundig modelleren op woensdag 17 november in zaal MATRIX 1.46.
  14. Presentaties op woensdag 12 januari in zaal MATRIX 1.44 en 1.46.
  15. Inleveren verslag op 14 januari bij de begeleider en opdrachtgever.
  16. Uiterlijk 28 januari de eigenevaluatie sturen naar Jacob Perrenet.

Discussiegroepjes

Elk groepje krijgt ook een opdracht toegewezen waarvoor het moet optreden als discussiegroep bij de tussen- en eindpresentaties. De toewijzing van discussiegroepjes wordt ook op 1 september bekend gemaakt.

Van een discussiegroepje wordt verwacht dat zij discussievragen stellen na afloop van de presentatie van de opdracht; zij krijgen dan ook als eerste de gelegenheid om vragen te stellen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij de enige zijn die vragen stellen.

Trainingen Communicatieve Vaardigheden

Parallel aan de modelleervakken worden trainingen Communicatieve Vaardigheden gegeven. De docente is Judith Beenhakker, Studenten Service Centrum, tel. (247)4592/8015, e-mail j.m.beenhakker@tue.nl.

In dit semester wordt op 8 september een interviewtraining gegeven en op 12 oktober een training presentatievaardigheden. Tijdens de interviewtraining zal een hand-out worden uitgereikt en gebruikt. Voor projectplanning is ook een hand-out beschikbaar. Op 22 september en 10 november zal Judith Beenhakker feed-back geven op de Internetrapportage. Verder is ook voor het schrijven van het rapport een hand-out beschikbaar.

College Methodologie van het wiskundig modelleren

Gedurende het semester zullen een tweetal colleges worden gegeven over de methodologie van het wiskundig modelleren. Het eerste college op 15 september zal worden verzorgd door Annemarie Aarts, tel. (247)2992, e-mail A.C.T.Aarts@tue.nl. In dit college zullen verschillende aspecten van het wiskundig modelleren aan bod komen. De datum voor het tweede college zal tijdig bekend worden gemaakt.

Voor vragen over Modelleren B kun je contact op nemen met Ivo Adan, HG 9.07, tel. (247)2932, e-mail i.j.b.f.adan@tue.nl.