Training Programmeren voor W: Veelgestelde vragen

Hieronder staan wat vragen/antwoorden.

Blok D 2007-2008

Algemeen

Python algemeen

Python IDE

Peach3


Algemeen

Wat te doen als u een practicum niet kunt bijwonen?

Indien u een practicum niet kunt bijwonen, dan moet u zich tijdig met motivatie afmelden bij de practicumcoödinator.

Wat te doen bij een gemiste deadline?

Indien u denkt een deadline niet te kunnen halen, dan moet u tijdig een gemotiveerd verzoek tot uitstel indienen bij de practicumcoödinator. Vermeld in dit verzoek altijd:
 1. Uw naam en collegekaartnummer
 2. Om welke opgave het precies gaat
 3. De motivatie
 4. Datum/tijd wanneer u het werk wel af kunt hebben

Als de deadline al verstreken is, dan heeft u een probleem. U kunt dan proberen alsnog een verzoek tot uitstel in te dienen, maar de motivatie dient dan wel uit te leggen waarom het verzoek te laat is ingediend. Bij onvoldoende motivatie wordt u doorverwezen naar de jaarcoördinator van W.

Wat te doen als u een opgave wilt herkansen?

Als een inzending voor een opgave is afgewezen, dan dient u dit zo spoedig mogelijk te herstellen. Hiervoor vraagt u een herkansing aan bij de practicumcoödinator. Vermeld in dit verzoek altijd:

 1. Uw naam en collegekaartnummer
 2. Om welke opgave het precies gaat
 3. De motivatie (t.w. "herkansing i.v.m. afwijzing")
 4. Datum/tijd wanneer u het werk af kunt hebben

Een eerste herkansing zal i.h.a. zonder meer wel goedgekeurd worden.

Wat zijn de beoordelingscriteria?

Hier is een totaaloverzicht van de criteria bij de tentamenopgave:

Python algemeen

Installeren van Python

Aantal cijfers in exponent bij '%e'

Python 2.5.1 onder Windows toont bij weergave van floating-point getallen met '%e' drie cijfers in de exponent, bijv. '%e'%1024 geeft '1.024000+003'. Bij sommige opgaven toont het voorbeeld echter een weergave met twee cijfers in de exponent: 1.024000e+03

Python 2.5.1 onder Linux (wat binnen Peach3 gebruikt wordt) produceert bij '%e'%1024 echter de gevraagde '1.024000+03'. U kunt dus gewoon met '%e' werken.

Hoe zit het nou met delen en machtsverheffen?

Machtsverheffen gaat in Python niet met ^, maar met **. Bijvoorbeeld 10 ** 8. Delen ligt wat subtieler. Er zijn twee deeloperatoren: / en //.


Python IDE

Hoe omzeil ik een Socket Error: Connection Refused bij opstarten van IDLE?

Start IDLE vanuit een command venster met de optie -n:

idle -n

In dit geval moet je wel opletten als je programma modules importeert waar je wijzigingen in maakt. Die moeten dan voor executeren (F5) eerst herladen worden. Voor meer informatie zie IDLE:Help>IDLE Help, onderaan bij "Running without a subprocess".

Waarom werkt syntax highlighting niet bij mij?

Syntax highlighting werkt alleen op Python bestanden. De IDE weet pas dat het een Python bestand is, als het bewaard is met een naam van de vorm *.py. Na opslaan zie je syntax highlighting.


Non-ASCII waarschuwing: Bijzonder karakters in Python programma's

Het lijkt er op dat PythonWin en IDLE het niet zo hebben op bijzondere karakters in een Python programma. Vermijd karakters met accenten (zoals é en ë) en `onzichtbare' stuurkarakters. Ze kunnen zich voordoen als syntax fouten (invalid token). Opsturen naar Peach3 geeft vaak duidelijker aan waar het probleem precies zit, dan je binnen de IDE kan zien.

Het is ook beter om TAB karakters te vermijden. Ze lijken misschien handig bij inspringen, maar de tab-afstand is niet overal hetzelfde en dat kan indenteringsproblemen geven. Gebruik liever een paar spaties.

IDLE kan zo geconfigureerd kan worden dat de TAB-toets een geschikt aantal spaties invoegt i.p.v. een TAB-symbool (de standaardinstelling is spaties invoegen; laat dit zo staan).

N.B. De IDLE die bij Python 2.5.1 wordt meegeleverd kan beter met bijzondere karakters omgaan. Om deze karakters te gebruiken is het echter wel nodig om het bestand in een geschikte codering op te slaan. IDLE vraagt hiervoor toestemming met een dialoogvenster:

Non-ASCII found, yet no encoding declared. Add a line like
# -*- coding: utf-8 -*-
to your file
Choose OK to save this file as utf-8
Edit your general options to silencs this warning
      OK             Edit my file      

Met Edit my file wordt de aangegeven regel bovenaan toegevoegd om de utf-8 codering expliciet aan te geven (dit moet je doen); met OK wordt het bestand "direct" opgeslagen in utf-8 formaat (dit moet je niet doen).

Hoe kan ik een lange regel afbreken?

Een lange regel kan in een Python programma worden afgebroken met een backslash:

print 'De zeer moeilijk te berekenen uitkomst is ', \
 ingewikkelde_functie ( lang_eerste_argument, nog_langer_tweede_argument )

Werkmap voor zoeken van invoerbestanden

Als je in de IDE een bestand opent vanuit een Python programma, dan kun je het beste een volledig pad opgeven (zoals D:\TPW\inp.txt. We weten niet hoe/of een werkmap kan worden ingesteld.

Python programma's die binnen Peach3 draaien kunnen er van uitgaan dat de opgegeven naam (hetzij in de opgave of als invoer) zo gevonden wordt. Binnen Peach3 is de map waarin het programma zich bevindt automatisch de werkmap.

Peach3

Hoe registreren bij Peach3?

 1. Als je nog geen Peach2 of Peach3 account hebt, moet je jezelf eerst bij Peach3 registreren met het identiteitsnummer op je collegekaart (zeven cijfers, beginnend met een 0).
 2. In Peach3 moet je gewoon je Peach2 wachtwoord gebruiken, als je al een Peach2 account had.
 3. Als je je wachtwoord vergeten bent, dan kun je dat via Peach3 resetten op de Login-pagina via Wachtwoord vergeten/Password reset.
  N.B. Als je al een Peach2 account hebt, dan moet je voor een 'Password reset' wel eerst een poging doen om op Peach3 in te loggen met je eigen 'Login Name' (hierdoor wordt nl. je Peach2 account automatisch omgezet in een Peach3 account).

Hoe koppelen aan juiste groep in Peach3?

 1. Om te kunnen koppelen aan vakken moet je geregistreerd zijn bij Peach3.
 2. Na inloggen kun je bij Peach3 jezelf via Profile (rechtsboven) koppelen in de Realm Werktuigbouwkunde (Bachelor) aan het vak 4ZZ22 Training Programmeren 2007/2008.

Hoe kan ik het resultaat van een koppelgenoot zien?

Dat kan in de huidige versie van Peach3 helaas niet. Je kan alleen resultaten zien van werk dat je zelf hebt ingezonden. Vraag het dus aan je koppelgenoot. (Het is toch verstandig daar regelmatig contact mee te hebben. :-)


Zend opmerkingen over deze pagina aan Tom Verhoeff