next up previous
Next: Password protectiebackups Up: Gebruiksaspecten Previous: Gebruiksaspecten

Fysiek transport en kwetsbaarheid

De laptop moet regelmatig getransporteerd worden. Daar is 'ie juist voor! Op de fiets tussen huis en TUE, te voet van kamer of collegezaal naar collegezaal of practicum, op reis in de trein of het vliegtuig. Het is een kwetsbaar apparaat. Eén keer laten vallen kan de harde schijf en het beeldscherm zo ruïneren. Ook kunnen ze slecht tegen (regen)water e.d. Voor transport van laptops zijn er speciale hoesjes, tassen, rugzakken, etc., die extra bescherming bieden tegen fysieke gevaren. Dit is zeker geen luxe. Het aanbrengen van bijv. Grip-It Stripsgif helpt tegen uit de handen laten glippen bij het verplaatsen. Een WetSuit is een nauwsluitende draagtas waar de laptop voor gebruik niet uitgehaald hoeft te worden.

Men dient gewicht en afmetingen van een laptop niet te onderschatten. Laptops zullen in de toekomst zeker nog wel lichter en een beetje kleiner worden. Maar het user interface vereist toch zekere minimum afmetingen (scherm en toetsenbord) en batterijen zijn nou eenmaal zwaar. Hierin is de eerste paar jaar nog geen verandering te verwachten. Het al dan niet meenemen van een laptop blijft daarom steeds een afweging: Een groot (leer)boek in de tas óf de laptop, maar niet beide. Op termijn zal overigens zo'n leerboek digitaal in de laptop kunnen worden opgeslagen of via het netwerk worden geraadpleegd, maar zover is het nog niet. Bovendien moeten vaak nog toebehoren meegenomen worden, zoals een interface, kabels, diskettes en netadapter (om maar te zwijgen van de portable printer, projector en extra batterijen). Deze nemen ook ruimte in en geven extra gewicht.

Een laptop is relatief makkelijk toegankelijk en mee te nemen; dat kan helaas ook door anderen dan de eigenaar gebeuren. Om diefstal en ongewenste toegang te voorkomen is het nodig er extra goed op te letten. Je neemt de laptop echter niet net zo makkelijk mee naar het toilet als je portemonnee. Bij gebruik op de werkplek kan men de laptop verankeren via een veiligheidskabel, die met een sleutel- of cijferslot aan te brengen is op een speciale aansluiting in de laptop en die liefst ook losse accessoires vergrendelt.next up previous
Next: Password protectiebackups Up: Gebruiksaspecten Previous: GebruiksaspectenTom Verhoeff
Thu Nov 27 10:43:46 MET 1997